Hur jag syr mina klänningar.

Jag har fått frågan om jag tar beställningar på klänningar (ugh, kommer få hybris).
Det gör jag tyvärr inte då jag skulle få alldeles för mycket prestationsångest för det + är ju helt nybörjare och känner inte att mina kläder riktigt är värda att ta betalt för än. Men kanske i framtiden!

Men jag tänkte att jag istället kunde visa hur jag gör mina klänningar, så kan den som vill göra sin egna. Det är nämligen världens enklaste plagg att göra!!
Dom här delarna behövs. Måtten som står är såklart mina mått, så du får anpassa dom efter din kropp. Jag har ca 63cm i midjemått, är 174 lång och brukar ha storlek small i köpe-kläder.

Förut gjorde jag alltid halvcirkelkjolar till mina klännigar, men det gick åt så jäkla mycket tyg! Så jag experimenterade mig fram lite, och kom till sist fram till att den här kjolen till och med satt bättre på mig än vad halvcirkelkjolen gör. Och det går dessutom åt mycket mindre tyg! Win - win!
Jag har mitt mönster utklippt i byggplast, men mönsterpapper, presentpapper, tidningspapper eller vad som helst funkar lika bra. Fördelen med byggplast är 1. Hållbarare än papper. I början använde jag presentpapper, men efter att ha nålat i mönstret ett par gånger är det helt förstört. 2. Genomskinligt = lättare att "kopiera" kläder man har köpt som man vill sy fler av.
Nackdel: Svårare att förvara. Har man det i pappersform kan man ju bara vika ihop det och ha i en plastficka eller liknande. Jag förvarar mina ihoprullade i gamla toarullar (lögn, oftast är de utspridda på golvet). Fungerar bra, men tar ju ganska mycket plats om man har många olika mönster.
Nu nålar vi fast mönstret i tyget och klipper ut. I mitt mönster har jag räknat in sömsmån, så jag klipper bara kant i kant med plasten. Jag brukar ha 7 mm sömsmån.
Den minsta delen av kjoldelarna (den som det ska vara 4 stycken av) behöver va två stycken som är exakt som på min bild här längre upp, och två stycken spegelvända. (ni kommer förstå varför senare)
Att tänka på / saker jag har lärt mig den hårda vägen: Där det står Fåll 16 mm på mitt mönster ovan (spegelvänt dock); det är där armen kommer komma ut sen. Alltså vill vi (antagligen) att tygets mönster ska gå "nedåt" på ärmen som jag har gjort på bilden. Annar känns det lätt lite upp och ned.
Här är alla mina klänningsdelar utklippta och klara!
Måla en liten markering där mitten på ärmen är (där det var vikt här vi klippte ut delen). Det kommer hjälpa oss senare!
Nu är det dags för det roliga; att börja sy ihop klänningen! Jag brukar börja med överdelen. 
Börja med att sy ihop axelsömmarna. Sen ska vi direkt sy fast ärmarna.
Ps. Sy med sicksacksöm eller trestegssicksack. Raksöm är inte elastisk och kommer gå av.
Försökte vara pedagogisk här men vet inte om den här bilden hjälper över huvud taget. Du ska iallafall sy fast ärmdelen med armhålekanterna på både fram och baksidan. Glöm inte räta mot räta, så hamnar sömmarna snyggt på insidan.
Markeringen vi gjorde förut ska vara precis på axelsömmen. Det hjälper oss att dra tyget jämt under tiden vi syr.
Sy sen ihop sidosömmarna, från ärmen och nedåt.
Och så är överdelen ihopsydd och klar! Då går vi vidare till kjolen.
Kjolen är uppbyggd i fram och bakstycke, med tre delar i varje stycke. Del 1 och del 3 är likadana, fast spegelvända. Sy ihop 1 med 2, 2 med 3.
Gör lika dant på de tre delarna som är kvar, och sy sedan ihop fram- och bakstycket.
Testa nu både överdelen och underdelen för att se om de passar din kropp, eller om du måste sy in någonstans. 
För nu ska vi sy ihop underdelen med överdelen!!!
Jag vet inte alls om man ser vad som händer på den här bilden alls.
Men när jag ska sy ihop underdelen med överdelen, brukar jag vända kjoldelen ut och in, och liksom trä den över överdelen. På så sätt hamnar det räta mot räta när man ska sy ihop.Tänk på att sidosömmarna mötas, då blir det som allra snyggast!
Nu ska vi bara fålla, och sen är vi klara! Jag fållar med tvillingnål.
Då ser det ut såhär på framsidan - två raksömmar.
Och såhär på baksidan - någon slags slarvig sicksack. Det gör att sömmen blir elastisk. När jag började sy fållade jag med vanlig raksöm, men eftersom den inte är elastisk hade den väldigt lätt för att gå av när man tog på och av sig klänningen. Tvillingsöm är perfekt eftersom det blir både snyggt och användbart!

Jag hann inte ta någon efterbild, då mitt kamerabatteri hann dö, men det är på  det här sättet jag har gjort till exempel den här klännigen (förutom att den klänningen har en halvcirkelkjol).
Det här mönstret går att variera massor. Olika halsringningar, olika långa ärmar, olika lång kjol. När min kamera är laddad igen tänkte jag ta lite bilder på olika varianter av den här klänningen jag har gjort.

Om ni gör en klänning efter min beskrivning får ni jättegärna kommentera med länk till er blogg här under, eller tagga mig i din bild på instagram! Skulle vara jätteroligt att se :)

På tal om instagram. Har gjort ett nytt (eller ett till??) instagramkonto där jag lägger upp saker jag sytt. Lilla.Fiffilur heter kontot. Än så länge ligger inte så mycket uppe där, men tanken är att jag ska lägga upp lite fler grejer där än här på bloggen. Så följ mig gärna där!


Nillan    •     •  

Vilken bra beskrivning du har gjort!😄 Känner mig riktigt sugen att testa, vilket är ett bra betyg för jag har inte sytt något på jättelänge!

Svar: Kör på! Och visa gärna resultatet sen :D
lillafiffilur.se


Kom ihåg mig?
Hej! Jag heter Josefine och jag är en undersköterskestuderande 20-åring från Linköping. Jag tycker om hundar, smink, att sy, läsa böcker och mycket mer. Bloggar om allt!

HannaVic logotype